ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Особистість, університет, суспільство: взаємодія в умовах змін» (12.04.2023, онлайн)

12 квітня 2023 р. Національний Еразмус+ офіс в Україні спільно з Інститутом вищої освіти НАПН України та у співпраці з Маріупольським державним університетом, Східноукраїнським національним університетом імені Володимира Даля, Британською Радою в Україні та Національною агенцією Advance HE (Велика Британія) провели ІІ Міжнародну науково-практичну конференцію «Особистість, університет, суспільство: взаємодія в умовах змін». Конференція була ініційована за результатами реалізації проєкту ЄС «Відродження переміщених університетів: посилення конкурентоспроможності, підтримка громад» / «Reinventing displaced universities: enhancing competitiveness, serving communities» (REDU).


ПРЕЗЕНТАЦІЇ спікерів (оновлюється).

Понад 190 представників закладів вищої освіти, наукових установ, Міністерства освіти і науки України взяли участь у заході та обговорили проблеми й виклики, що є актуальними для університетів України в умовах нових реалій, спричинених військовою агресією та завданнями післявоєнного відновлення країни. До заходу в ролі панелістів долучились також і члени Національної команди експертів з реформування вищої освіти Програми ЄС Еразмус+ (HERE team):

  • Марина МРУГА, Державний експерт, Директорат фахової передвищої та вищої освіти, Міністерство освіти і науки України; член НМР (сектор вищої освіти), Міністерство освіти і науки України;
  • Володимир ЛУГОВИЙ, Перший віце-президент Національної академії педагогічних наук України;
  • Олег ШАРОВ, Генеральний директор, Директорат фахової передвищої та вищої освіти, Міністерство освіти і науки України;
  • Юрій РАШКЕВИЧ, Член Національного агентства кваліфікацій, професор Національного університету «Львівська політехніка», заступник Міністра освіти і науки України (з вищої освіти та євроінтеграції) (2017-2019 рр.);
  • Володимир БАХРУШИН, керівник сектору вищої освіти Науково-методичної ради МОН України; професор Національного університету «Запорізька політехніка»;
  • Вадим ЗАХАРЧЕНКО, Проректор з науково-педагогічної роботи, Національний університет «Одеська морська академія»;
  • Михайло ВИННИЦЬКИЙ, Віце-президент Національного університету «Києво-Могилянська академія».

Модераторами заходу виступили Світлана КАЛАШНІКОВА, Керівник проєкту ЄС «Відродження переміщених університетів: посилення конкурентоспроможності, підтримка громад» (REDU), Радник при дирекції Інституту вищої освіти НАПН України, Національний експерт з реформування вищої освіти Програми ЄС Еразмус+, та Жанна ТАЛАНОВА, менеджер з аналітичних питань Національного Еразмус+ офісу в Україні.

З вітальним словом до учасників звернулась Leigh GIBSON, Директор Британської Ради в Україні, висловивши підтримку українським університетам, зокрема через спільну реалізацію проєкту REDU для розвитку переміщених ЗВО України в умовах стратегічної та ресурсної невизначеності.

У першій сесії Світлана КАЛАШНІКОВА, Керівник проєкту REDU  провела презентацію «Прогромадський університет (Civic university): розвиток і стратегування в умовах змін», представивши проєкт REDU, консорціум та партнерів, глобальні виклики та тенденції співпраці університетів з громадою, а також підтримку та стратегування розвитку переміщених ЗВО та їх громад через війну в Україні.

Лілія ГРИНЕВИЧ, Перший проректор Київського університету імені Бориса Грінченка, Міністр освіти і науки України (2017-2019 рр.), та Євген НІКОЛАЄВ, директор Аналітичного центру «ОсвітАналітика» університету, презентували Аналітичний звіт «Вища освіта в Україні: зміни через війну», висвітливши питання проблем і викликів, з якими стикнулася система вищої освіти України через наслідки пандемії та війну; досвід та рішення органів влади й університетів щодо реагування на ці виклики; стан української системи вищої освіти в умовах війни, її першочергові та перспективні потреби, для ефективного реагування з боку партнерів та розширення співпраці між українськими й іноземними закладами вищої освіти.

Prof. Malcolm TODD, Provost and Deputy Vice Chancellor, Leeds Trinity University, та Prof. Catherine O’CONNOR, Pro-Vice Chancellor for Education and Experience, Leeds Trinity University, провели презентацію «Стратегічна зміна – кейс стаді (case study)». Спікери презентували досвід втілення стратегії Leeds Trinity University, бізнес-моделі управління та культурні зміни, розбудова моделі «Building our case» з новими підходами до управління проєктами, комунікації та рамки цінностей.

Alex MORTBY, Vice Principal, Curriculum and Higher Education, Bedford College Group, висвітлив питання «Побудова більш сильного майбутнього: вивчення переваг, процесів і викликів злиття», висвітливши контекст і поштовх в основі злиття The Bedford College Group; шляхи злиття та управління змінами та культурною інтеграцією; ключові виклики та шляхи їх вирішення.

Наприкінці першої сесії Світлана ШИТІКОВА, Координаторка Національного Еразмус+ офісу в Україні, представила можливості та актуальні напрями співпраці в межах Програми ЄС Еразмус+ на 2021-2027 рр., зокрема з метою реалізації спільних проєктів щодо співпраці університетів і громад.

У другій сесії Aaron PORTER, Associate Director Національної агенції Advance HE, презентував «Огляд врядування у вищій освіті Великої Британії та умови для ефективних рад». Спікер зосередив увагу на тому, як можуть виглядати системи врядування у вищій освіті, важелі для досягнення прогресу, та практику належного врядування в університетах.

Михайло ВИННИЦЬКИЙ, Віце-президент з науково-навчальних студій, Національний університет «Києво-Могилянська Академія», Національний експерт з реформування вищої освіти Програми ЄС Еразмус+, провів презентацію «Специфіка університетського врядування: досвід України», зосередившись на проблемі нових сенсів і практик у вищій освіті в умовах війни в Україні та повоєнного відновлення, зокрема розширення автономії ЗВО та інституційного різноманіття.

Протягом заходу учасники долучалися до обговорення ключових питань Конференції, отримавши вичерпні відповіді від спікерів, панелістів, партнерів консорціуму проєкту REDU та членів Національної команди експертів з реформування вищої освіти Еразмус+ (HERE team).

Попередня Вебінар щодо можливостей Програми Еразмус+ для закладів професійної освіти (12.04.2023, ...