Зустріч-нарада Тематичної підгрупи П(ПТ)О Секторальної робочої групи з питань освіти і науки (02.10.2024 р., онлайн)

2 жовтня 2024 р. відбулася чергова онлайн зустріч-нарада Тематичної підгрупи П(ПТ)О Секторальної робочої групи з питань освіти і науки (Thematic Subgroup VET of the Sectoral Working Group on Education and Science) Міністерства освіти і науки України, за модерацією заступниці директорки Команди підтримки відновлення та реформ МОН України Тетяна БІЛЕЦЬКА. У заході взяла участь проєктна менеджерка Національного Еразмус+ офісу в Україні Жанна ТАЛАНОВА, яка відповідає за напрями Програми ЄС Еразмус+ для VET.

Заступник Міністра освіти і науки України Дмитро ЗАВГОРОДНІЙ представив учасникам заходу – представникам міжнародних організацій-партнерів ключові процеси і проблеми у сфері професійної освіта України та відповідні потреби у допомозі партнерів з розвитку.

Henrik HUITFELDT, Керівник Відділу місцевого та людського розвитку Представництва ЄС в Україні (Head of Section of Local and Human Development) окреслив проєкти співпраці та напрями й обсяги допомоги Європейського Союзу Україні в сфері професійної освіти.

Ірина ШУМІК, Генеральна директорка Директорату професійної освіти Міністерства освіти і науки України охарактеризувала поточну ситуацію в системі професійної освіти України, зокрема зазначила, що наразі 225200 студентів (вкл. 3900 студентів з обмеженими можливостями) навчається в 664 закладах П(ПТ)О, де працює 28100 учителів, підкреслила динамічний розвиток платформи курсів для професійної освіти, де розміщено понад 140 курсів за різними напрямами підготовки, повідомила про проєкт Закону України «Про професійну освіту», розвиток мережі закладів П(ПТ)О шляхом укрупнення, адже наразі середній розмір закладу складає 200-300 студентів. Також, Генеральна директорка надала актуальну інформацію про поточні міжнародні проєкти та програми для професійної освіти, що реалізуються в Україні, зокрема згадала про низку центрів досконалості в системі професійної освіти, що створюються за підтримки міжнародних партнерів, проєкти Програми ЄС Еразмус+, що потребують компетентностей з проєктного менеджменту та знання іноземних мов.

Щодо нових проєктів та ініціатив партнерів з розвитку сфери П(ПТ)О виступила Олександра БОРОДІЄНКО, д.пед.н., проф., чл.-кор. НАПН України, – представник Belgian Development Agency (Enabel) і представила 4-річну програму підтримки України в сфері освіти, на реалізацію якої Уряд Бельгії виділив 150 млн Євро.

На завершення заходу Віра РИБАК, менеджер Сектору освіти і науки, Представництво ЄС в Україні, запропонувала МОН України поділитися стратегічними планами щодо розвитку мережі закладів П(ПТ)О з міжнародними партнерами для узгодження подальших дій.

Загалом у заході взяли участь близько 40 учасників – представників МОН України та міжнародних організацій-партнерів.

Попередня Тренінг «Підготовка проєктної заявки за напрямом Жан Моне Програми ЄС ...