Друга координаційна зустріч міжнародних організацій і програм

26 лютого 2015 р. в Посольстві Чеської Республіки за участю першого заступника Міністра освіти і науки Інни Совсун, Надзвичайного і Повноважного Посла Чеської Республіки в Україні Івана Почуха відбулася зустріч із представниками міжнародних організацій, що надають технічну та експертну допомогу з питань освіти.

Перший заступник Міністра Інна Совсун подякувала Посольству Чеської Республіки, представникам міжнародних організацій за підтримку Міністерства освіти і науки та розповіла про низку реформ, що здійснюються Міністерством.

Зокрема, Інна Совсун зазначила, що сьогодні Міністерство освіти і науки розробляє законодавство для середньої освіти, працює над нормативно-правовими актами у рамках імплементації Закону «Про вищу освіту» та над створенням Національного агентства із забезпечення якості освіти.

Перший заступник Міністра також повідомила, що МОН розробляє новий перелік галузей знань і спеціальностей підготовки фахівців вищої освіти відповідно до міжнародної кваліфікації освіти та Міністерство завдячуватиме міжнародним партнерам за експертну думку та співпрацю з цього питання.

За словами Інни Совсун, у рамках імплементації Закону «Про вищу освіту» важливим кроком для університетів стане формування нових навчальних планів, завдяки яким виші зможуть укрупнювати і оптимізувати певні дисципліни. «Вже з наступного навчального року ми сподіваємося побачити результати. Формування навчальних планів надасть університетам можливість проявити власну автономію», – підкреслила перший заступник Міністра освіти і науки.

Міністерство освіти і науки удосконалює сферу підготовки наукових кадрів. Зокрема, Інна Совсун зазначила, що на громадському обговоренні перебуває документ щодо порядку присвоєння вчених звань. Сьогодні, відповідно до положення щодо здобуття звання професора, існує вимога про написання підручника чи посібника. «Ми пропонуємо зовсім інші критерії – знання іноземної мови, підтверджене міжнародним сертифікатом, публікації у виданнях, що індексуються у провідних міжнародних наукометричних базах, обов’язкове стажування за кордоном, участь у міжнародних дослідницьких проектах», – наголосила Інна Совсун.

Міністерство освіти і науки працює над створенням Інституту освітньої аналітики на базі державної наукової установи «Інститут інноваційних технологій і змісту освіти», робота якої припиняється в результаті реорганізації. Міністерство, на думку Інни Совсун, потребує аналізу інформації та не має можливості збирати та обробляти статистичні дані. «Процес реформ проходить складно, але ми намагаємося зробити його максимально прозорим та зрозумілішим для суспільства», – наголосила Інна Совсун.

Як повідомила перший заступник Міністра, відповідно до нещодавно прийнятого Закону «Про вищу освіту» вищі навчальні заклади І-ІІ ступенів акредитації перейдуть до системи професійно-технічної освіти. Щодо процесу створення Національного агентства із забезпечення якості освіти, то він потребує підтримки з боку міжнародних партнерів, зокрема, проведення тренінгів та семінарів для співробітників агентства. Інші напрямки співпраці з міжнародними організаціями – це курси підвищення рівня знань з іноземних мов, міжнародна академічна мобільність, обмін представниками адміністрацій університетів, допомога у підготовці інформації університетів щодо міжнародних можливостей тощо.

Інна Совсун підкреслила важливість підтримки представниками посольств та міжнародних організацій реформ освіти та зазначила, що освіта – це один із пріоритетів для побудови майбутнього країни.

У свою чергу, представники посольств та міжнародних організацій розповіли про роботу, що ведеться у напрямку допомоги МОН з осені 2014 року та пообіцяли підтримку та сприяння реформуванню освіти в Україні.

Представник проекту ЄС “Національний Еразмус+ офіс в Україні” теж взяли участь в заході, де представили основні напрацювання і нові можливості з моменту першої зустрічі.

За матеріалами сайту Міністрества освіти і науки України – http://mon.gov.ua/ua/news/44691-inna-sovsun-reformuvannya-osviti-povinno-buti-maksimalno-prozorim-ta-zrozumilim-dlya-suspilstva

Попередня Міжнародний семінар з питань розроблення кваліфікаційних стандартів в Україні (19.02.2015)