Команда Національного Еразмус+ офісу в Україні звертає увагу – посередників немає!

Національний Еразмус+ офіс в Україні отримав звернення з проханням перевірити, підтвердити або спростувати факт фінансування мобільності особи, яка не є студентом чи працівником ЗВО для проходження практики в бізнес-компанії.

Для підготовки відповіді було перевірено отриману інформацію та уточнено деталі. З’ясувалося, що на сайті OLX є оголошення, де рекламують послуги на комерційній основі про відправлення на роботу за кордон, пропонують оформити такі поїздки на роботу як стажування/практику працівників/студентів за підтримки Програми Еразмус+. За додаткові кошти готові зробити довідку про те, що особа, яка звернулася до них є студентом або працівником певного університету від якого відправляють на мобільність, а також надрукований лист-запрошення з підписом від бізнес-компанії, що приймає на мобільність та  заповнений від руки сертифікат, де зазначено Програму Еразмус+. По телефону запевняють, що в такому випадку робітники зможуть скористатись безвізом.

Звертаємо увагу, що для участі в Програмі ЄС Еразмус+ посередників немає і не може бути!!! Уся інформація про можливості та підтримка учасників є безкоштовними!!!

Національний Еразмус+ офіс в Україні (Проєкт ЄС) має мандат від Європейської Комісії представляти, популяризовувати та надавати підтримку впровадженню Програми ЄС Еразмус+ в Україні, співпрацювати з потенційними партнерами та поточними бенефіціарами проєктів, надавати консультації та підтримку учасникам, проте не надає кошти на гранти та не є посередником.

На сайті НЕО в розділі База проєктів, опубліковано інформацію про всі проєкти, які впроваджуються в Україні закладами вищої освіти (https://erasmusplus.org.ua/erasmus/novyny-i-baza-proektiv.html), також на порталі Еразмус+ результатів проєктів є відкрита база всіх проєктів (https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/projects/).

УВАГА! Для мобільності у сфері вищої освіти є дійсними тільки документи, підготовлені за офіційними формами на мобільність для навчання, практику – для студентів, підвищення кваліфікації чи стажування – для працівників ЗВО. Усі форми заповнюються в електронному вигляді та виключно на підставі юридично оформлених міжінституційних угод про співпрацю між українськими та європейськими закладами вищої освіти.

Індивідуальний договір з особою-учасником мобільності є теж обов’язковим і тільки після надання листа-запрошення від приймаючої сторони – університету/організації підписується:

  • трьома сторонами – приймаючий університет, відправляючий університет, особа-учасник – у випадку мобільності на навчання;
  • чотирма сторонами – приймаючий університет, відправляючий університет, організація для проходження практики, особа-учасник – у випадку мобільності на практику/стажування.

Для поїздки на навчання чи практику потрібна віза, правила безвізу не поширюються на мобільність студентів!!!

До Посольства для отримання відповідної візи подаються документи, які включають лист-запрошення та індивідуальний договір на мобільність із закладом вищої освіти. Мобільність не передбачає працевлаштування, можливість студентам певний період годин працювати під час мобільності чітко регламентується відповідними обмеженнями.

Уже наявні приклади відмов від Посольств студентам на практику через підозру в намірах працевлаштування. Крім того, НЕО в Україні надає інформацію посольствам про відповідні проєкти та партнерів у сфері вищої освіти (цього тижня буде подано оновлену інформацію).

Зважаючи на вищевикладене, просимо бути уважними та пильними, не користуватися послугами посередників чи неперевіреною інформацією. Просимо заклади вищої освіти перевірити чи не відбуваються такі випадки.

НЕО в Україні ще раз наголошує, що ми не підтримуємо/не рекомендуємо організації чи їх діяльність, які на комерційній основі готують проєктні заявки для ЗВО України.

Якщо Ви отримаєте іншу інформацію, просимо відразу повідомити команду НЕО в Україні. Сподіваємось на співпрацю!

Попередня Вітаємо команду проєкту розвитку потенціалу вищої освіти DigEco з офіційним ...