Анотована типова грантова угода (AGA) – для складання бюджету Програм ЄС 2021-2027 рр. (переклад укр.мовою)

6006573 keep calm and enjoy erasmusШановні партнери!

Звертаємо увагу на важливий документ для підготовки бюджету проєктів 2021-2027 рр. за всіма напрямами Програми ЄС Еразмус+ та інших Програм, що фінансуються ЄС (наприклад: Горизонт Європа, Креативна Європа та інші). AGA – Annotated Model Grant Agreement/Анотована типова грантова угода — це керівництво користувача, що надає інформацію заявникам і бенефіціарам про Типові грантові угоди ЄС: Загальну ТГУ, ТГУ про виплату фіксованих ставок, ТГУ щодо фінансування витрат, ТГУ про операційні гранти та РПУ (рамкову партнерську угоду).

Документ має на меті допомогти користувачам зрозуміти положення Грантової угоди та допомогти знайти відповіді на практичні запитання, що виникають під час розроблення та впровадження проєктів. Це є основний документ для підготовки кошторису проєкту, де описані прийнятні та неприйнятні витрати, правила розрахунку оплат та гонорарів, приклади звітних документів та ще багато корисної інформації. Важливо обов’язково дотримуватись усіх правил, що вказані у Анотованій типовій грантовій угоді, оскільки вони мають бути включені до Грантової угоди, яку буде підписувати Європейська Комісія з українськими та іншими бенефіціарами.

Оригінал документу англійською мовою: Annotated Model Grant Agreement – AGA – за посиланням тут. 

Переклад документу українською мовою: Анотована типова грантова угода – за посиланням тут.

Іншим корисним документом є Рішення Європейської Комісії про застовування підгодів фіксованої ставки та витрат за одиницю для проєктів Програми ЄС Еразмус+ 2021-2027 рр. Оригінал англійською мовою – за посиланням тут.

Потенційним переможцям важливо розуміти перші кроки після отримання повідомлення про рекомендацію проєктної заявки до фінансування.

Дуже деталізовано описано ключові кроки українською мовою та презентація англійською мовою – за посиланням тут.

Щиро дякуємо колегам, що поділились посиланнями і партнерам з Бюро Креативної Європи в Україні за переклад документу українською мовою та корисні поради.

Довідково для розуміння принципів, як це працювало у проєктах програми ЄС Горизонт 2020, може стати у нагоді посібник “Правові, фінансові та управлінські аспекти участі в проектах Програми “Горизонт 2020”, де, серед іншого, описано принцип “Фіксованої ставки”, які підготував Національний контактний пункт рамкової програми Європейського Союзу «Горизонт 2020» при НТУУ «КПІ»  – за посиланням.

Попередня Відеоресурси щодо помилок оплати персоналу проєкту з фінксованою ставкою (16.02.2022р.)