Новий світ. Нова Україна. Нова Медіація.

Міжнародний проєкт Erasmus+ MEDIATS «Медіація: навчання та трансформація суспільства» для багатьох став якісно новою сходинкою до нових можливостей і цілей. Серед таких випускників і Яніна Недашківська (Амельчиць), яка наразі продовжує свій професійний медіаційний шлях та сприяє розвитку ринку та науки за цим напрямком.

“Життєвий шлях розділено на “до” та “після”. Війна відзначилася на долях, цілях та цінностях людей. І чим би не займались українці раніше, ким і де б вони не були за фахом або покликанням, сьогодні все по-іншому – або зупинилося, або кардинально змінилося, або прийняло новий сенс.

Буквально за кілька днів до початку війни я успішно захистила магістерську роботу за фахом «Медіація та менеджмент конфліктів» у Бізнес школі Університету КРОК. Я пишалася набутими знаннями та досвідом, відчувала натхнення та планувала шалену активність для розвитку ринку та культури медіації в Україні – роботу з бізнес-організаціями, освітніми закладами, адміністраціями, патнерські та соціальні проєкти, публікації, виступи, тренінги, тощо. Вже було успішно реалізовано декілька перших кроків, які у свою чергу надавали ще більше завзятості та нових ідей…

24-го все змінилося. Україна прокинулася в іншому світі, а світ прокинувся з іншою Україною. Змінилося і моє життя. Змінився стан та настрій. Здоров’я… Плани… Пріорітети… Країна…

Але дещо залишилося незмінним – мій патріотизм, мої плани робити добро для України та переконання, що медіація і вміння мирного вирішення конфліктів наразі так потрібні нашому суспільству! Це і стало фундаментом і рушійною силою мого нового життя.

Вже два місяці я живу в Іспанії. Будучи студенткою міжнародної програми Erasmus+ MEDIATS у жовтні 2021р. я проходила стажування в університеті UCAM, де вдалося не лише отримати цікавий і корисний досвід, але й налагодити теплі зв’язки. Саме тому я обрала це місто і цей університет для подальшого руху до своїх цілей.

Католицький університет Сан Антоніо UCAM щиро відгукнувся на мій заклик про допомогу. Буквально за лічені дні після початку війни було створено благодійну платформу UCAM for Peace, організовано декілька гуманітарних конвоїв для підтримки України. Платформа продовжує свою місію і я щиро вдячна християнській доброчинності університету. Паралельно із цим ми рухаємося у напрямі побудови мирного діалогу в суспільстві – організовуємо в рамках нашої платформи магістерську прогораму “Медіація та переговори”. Проводено ряд важливих зустрічей з керівниками місцевої судової системи, центом медіації UMIM, з провідними місцевими медіаторами. Ми віримо, що ця магістерська програма стане частиною міжнародної медіаційної спільноти та буде корисною для людей з різних країн. Ми вдячні за підтримку професору Яну ван Звітену, ректору Нідерландської Бізнес Академії, який долучився до нашої активності і поділився своїм досвідом, баченням та рекомендаціями.

Разом з благодійною та професійною діяльністю я продовжую свій академічний шлях. Сьогодні знову студентка і починаю працювати над докторською дисертацією. Звісно, що мова йтиме про медіацію та мир. Я переконана, що зараз такі напрямки наукових знань як медіація та конфліктологія виходять на якісно новий рівень. Оскільки вони почали розвиватись після ІІ Світової війни і з того часу сягнули значного розвитку та поширення, поточні події в Україні та світі створюють підґрунтя для наступного кроку. Особисто я відчуваю в собі бажання, сили та потребу розвивати цей напрямок в академічній, бізнес та соціальній площинах. Більше того, вважаю, що саме Україна має стати новим центром розвитку та прикладом медіаційної культури. У нас для цього є все!

Ми маємо навчити суспільство та бізнес, долучити якомога більше університетів-партнерів, організувати заходи на місцевих та державному рівнях. Тож, попереду багато роботи! Вірю в підтримку та сприяння проєкту MEDIATS. Вірю вперемогу миру та України”, – Яніна Недашківська (Амельчиць).

Попередня Запрошуємо до участі у круглому столі «Європейські студії в умовах ...