У Полтаві стартував європейський проект з навчання по впровадженню системи НАССР (02.03.2021)

156265720 152393100053223 2686172963093635529 o2 березня 2021 року відбулося відкриття проекту «Європейський досвід впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)». Цей проект реалізується Полтавським університетом економіки і торгівлі (ПУЕТ) в рамках Програми Європейського Союзу Еразмус+ за напрямом Жан Моне Модуль.

Завдання проекту полягають у поширенні європейського досвіду управління безпечністю харчових продуктів на принципах HACCP та навчанні виробників продуктів харчування з європейського досвіду та європейських вимог у харчовому законодавстві.

Проект розраховано на 3 роки. Цьогоріч на навчання записалися близько 100 осіб – це оператори ринку харчових продуктів з усієї України. Проте відбір пройшли лише 30, які розпочали безкоштовне навчання цього року.

Навчання відбувається в режимі онлайн із використанням дистанційного курсу, який також розроблено в рамках реалізації проекту. По завершенню навчання учасники отримають сертифікати про навчання. Планується, що учасники розглянуть теми європейського харчового законодавства, його реформації в Україні, практичні аспекти впровадження гігієнічних вимог та системи НАССР на підприємствах.

Тренерами проекту є викладачі «Школи НАССР» Полтавського університету економіки і торгівлі: Аліна Ткаченко, Олена Горячова, Юлія Басова, Людмила Губа та головна спеціалістка відділу безпечності харчових продуктів Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Наталія Катеренчук. Варто зазначити, що «Школа НАССР» була відкрита у ПУЕТ у 2018 році та здійснює навчання і консультування підприємств стосовно впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів.

Варто сказати, що відкриття проекту відвідав представник Національного Еразмус+ офісу в Україні, координатор напряму Жан Моне Петро Крайнік. Він наголосив на важливості підготовки проектів, які мають на меті створення освітніх продуктів та розповсюдження провідних європейських практик, та запросив до участі у нових конкурсах Програми Еразмус+.

Довідково.

Угоду про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони було ратифіковано Верховною Радою України 16 вересня 2014 року.

Найбільшим за обсягом і найважливішим за економічним значенням є Розділ ІУ “Торгівлі і питання, пов‘язані з торгівлею” Угоди про асоціацію. Саме в цьому розділі зазначені основні вимоги до реформи харчового законодавства.

В 2016 році Уряд ухвалив Всеохоплюючу стратегію імплементації Глави IV “Санітарні та фітосанітарні заходи” Розділу IV «Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею Угоди про асоціацію».

В цьому документі міститься графік адаптації вітчизняного законодавства у сферах санітарних та фітосанітарних заходів та забезпечення якості і безпечності харчових продуктів зокрема до законодавства Європейського Союзу.

Крім того, Кабінет Міністрів в жовтні 2017 року затвердив План заходів з виконання Угоди про асоціацію, розроблений Міністерством економічного розвитку та торгівлі України та Урядовим офісом з питань координації європейської та євроатлантичної інтеграції та спрямований на забезпечення безперервності процесу виконання зобов’язань України протягом всього періоду дії Угоди.

У відповідності до плану імплементації Угоди про асоціацію в Україні до 2017 року вже прийнято низку законодавчих актів, які закладають основу для реформування системи гарантування безпечності харчових продуктів шляхом реалізації основних європейських принципів і практик.

Попередня Участь у kick-off meeting проєкту розвитку потенціалу вищої освіти (CBHE) ...