Участь у відкритті Центру європейських студій у Національному університеті «Чернігівський колегіум» (14.09.2021, м. Чернігів)


14 вересня 2021 р. в Навчально-науковому інституті історії та соціогуманітарних дисциплін Національного університету «Чернігівський колегіум» відбулась презентація Центру європейських студій.

Захід відбувся з нагоди Днів європейської спадщини в Україні в межах імплементації проєкту «Кафедра Жана Моне «Культурний вимір Європи» (програма ЄС Еразмус+ напрям Жан Моне, «CULTURAL DIMENSION OF EUROPE» Erasmus+ Jean Monnet 611810-EPP-1-2019-1-UA-EPPJMO-CHAIR).

Мета діяльності Центру – об’єднати зусилля фахівців у галузі вивчення історії Європи, європейської інтеграції, популяризації європейських цінностей та культурної спадщини. Керівник Центру – кандидат історичних наук, доцент кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин НУЧК Марина КЕДА.

Основними завданнями центру є: організація досліджень у галузі історії Європи; залучення вітчизняних і зарубіжних фахівців, наукові інтереси яких пов’язані з історією Європи та європейської інтеграції; підготовка монографій, збірників наукових праць, навчально-методичних посібників; проведення наукових конференцій, семінарів, круглих столів з питань історії, культури Європи та європейської інтеграції; надання консультацій у підготовці проєктних заявок для участі у європейських грантових програмах та інші.

З вітальним словом виступили в.о. ректора НУЧК пані Світлана СТРІЛЕЦЬ, перший проректор, проректор з наукової роботи НУЧК професор Володимир ДЯТЛОВ, заступник начальника управління, начальник відділу туризму та промоції міста управління культури і туризму Чернігівської міської ради пані Катерина ЛИТВИН, директор Навчально-наукового інституту історії та соціогуманітарних дисциплін професор Олександр КОВАЛЕНКО, які зазначили важливість відкриття такого Центру в контексті євроінтеграційного поступу України.

Представник Національного Еразмус+ офісу України, експерт напряму Жан Моне програми ЄС Еразмус+ Петро КРАЙНІК розповів про оновлені можливості напряму, зміни у процедурі подання грантових заявок, дав цінні рекомендації щодо заповнення електронної форми. Голова української Асоціації викладачів та дослідників європейської інтеграції пані Ірина СІКОРСЬКА навела приклади подібних європейських дослідницьких Центрів, їх діяльності та перспектив розвитку в Україні. Під час презентації також виступили керівники європейських проєктів НУЧК, які розповіли про основні досягнення і здобутки.

Менше ніж за рік проєкт «Культурний вимір Європи» добігає кінця, і новостворений Центр покликаний забезпечити сталість проєктних ініціатив і досягнень.

Попередня Інформаційний день про можливості Програми ЄС Еразмус+ для представників ЗВО, ...