Онлайн-зустріч «Проєкти Jean Monnet для технічних спеціальностей: виклики та перспективи»  (18.01.2023, он-лайн)

18 січня 2023 р. в он-лайн форматі на платформі Zoom було проведено зустріч «Проєкти Jean Monnet для технічних спеціальностей: виклики та перспективи». Захід організовано кафедрою транспортних систем і логістики Харківського національного університету міського господарства імені  О. М. Бекетова  (ХНУМГ ім. О.М. Бекетова) за підтримки Національного Еразмус + офісу в Україні у тісній співпраці з Харківською міською радою, компанією «Про мобільність», ТОВ  «ВІАСИСТЕМПРО», Навчально-науковим центром «Європейські студії для технічних університетів» Національного університету «Львівська політехніка», Сумським національним аграрним університетом.

Захід відвідало 63 учасника із 11 міст України (Харків, Київ, Львів, Суми, Одеса, Луцьк, Запоріжжя, Рівне, Житомир, Тернопіль, Черкаси): науковці, викладачі, аспіранти, студенти, представники бізнесу та громадських організацій.

У вітальному слові Марія Осінська, директор міжнародного відділу ХНУМГ ім. О.М. Бекетова, звернула увагу на важливість європейських проєктів для освітян, підкресливши, що реалізація міжнародних проєктів таких як Jean Monnet є суттєвим важелем, який приваблює абітурієнтів, особливо для університетів в східній частині України, а самі університети можуть отримати найкращій професорсько-викладацький склад.

Ігор Білецький, директор навчально-наукового інституту Енергетичної, інформаційної та транспортної інфраструктури ХНУМГ ім. О.М. Бекетова,  акцентував увагу на розширені світогляду та професійний ріст студентів, які приймають участь у проєктах Erasmus+.

Євген Куш, завідувач кафедри транспортних систем і логістики ХНУМГ ім. О.М. Бекетова, надав інформацію про міжнародну діяльність кафедри, підкреслив її важливість і вплив на підготовку майбутніх фахівців та розробку освітніх програм. Також додав, що знання у сфері стійкої мобільності важливі для подальшої відбудови міст України.

Петро Крайнік, проєктний менеджер за напрямом Жан Моне Національний офіс Еразмус+ в Україні, показав важливість проєктів  Jean Monnet  для технічних спеціальностей. Оскільки студенти не є безпосередньо дотичними до вивчення європейських студій, важливо для них не тільки мати досвід у своїй сфері, а також отримати знання про цінності, культурне середовище, стандарти, що діють в Європейському Союзі. Крім того, такі проєкти дозволяють працювати з дуже широкою аудиторією, залучати дуже багато цільових груп.

Марія Ольхова, доцент кафедри транспортних систем і логістики ХНУМГ ім. О.М. Бекетова, координаторка проекту, у своїй презентації надала детальну характеристику проєкту «Політика стійкого міського транспорту у Європі».

Також у заході взяв участь Дмитро Беспалов, директор компанії «Про мобільність», наголосив на тому, що запорука стійкого розвитку транспорту – це доказовий підхід до транспортного планування. Знаючи інструменти транспортного моделювання, студенти мають шанс працювати на світовому ринку.

Під час заходу з презентаціями виступили Марія Ольхова, доцент кафедри транспортних систем і логістики ХНУМГ ім. О.М. Бекетова, координаторка проекту, Олена Мельник, керівник проєктного сектору Сумського національного аграрного університету, Ярина Турчин, директор Інституту гуманітарних і соціальних наук, професор кафедри політології та міжнародних відносин НУ «Львівська політехніка», Наталія Гайванович, доцент кафедри маркетингу і логістики, академічний координатор проєкту Jean Monnet кафедра, ННЦ «Європейські студії для технічних університетів» НУ «Львівська політехніка».

Спікери зосередили увагу на таких актуальних питаннях як: досвід реалізації проєктів, проєкти Jean Monnet для технічних спеціальностей, пошуку підходів до міжнародної співпраці.

Презентації спікерів.

Відеозапис заходу – за посиланням (Passcode: !riX76Ux ).

В кінці заходу учасники ознайомились з досвідом реалізації та впровадження проєктів, отримали вичерпні консультації з питань подачі заявок та поширення результатів проєктів.

В результаті відвіданого заходу, учасники (перерахувати Learning Outcomes): отримали знання щодо планів реалізації проєкту Жан Моне Модуль «Політика стійкого міського транспорту у Європі», дізналися про можливості проєктів Жан Моне для технічних спеціальностей.

Прес-реліз підготовлено за матеріалами онлайн-зустріч «Проєкти Jean Monnet для технічних спеціальностей: виклики та перспективи», що організована кафедрою транспортних систем і логістики Харківського національного університету міського господарства імені  О. М. Бекетова 18 січня 2023 р.

Попередня Онлайн Інфосесія ЕРАЗМУС+: Центри професійної майстерності/досконалості (27.01.2023, oнлайн)