Регіональний семінар TAM «Розроблення та впровадження спільних магістерських програм: сучасні виклики та перспективи» (25-26.04.2024 р., гібридний формат)

25-26 квітня 2024 р. в Єреванському державному університеті відбувся регіональний семінар TAM «Розроблення та впровадження спільних магістерських програм: сучасні виклики та перспективи». Семінар організований Національним Еразмус+ офісом у Вірменії у співпраці з Kristine GEVORGYAN, експертом з реформування вищої освіти (HERE), Центром європейських досліджень Єреванського державного університету, координатором магістерських програм, та Національним Еразмус+ офісом в Україні в межах місії технічної допомоги (ТАМ) Програми Еразмус+.

У перший день до семінару долучилися 25 учасників офлайн та 103 учасники онлайн. Другого дня узаході взяли участь 9 учасників офлайн та 56 учасників онлайн. Серед учасників були державні службовці, експерти з реформування вищої освіти, викладачі та адміністративний персонал, гаранти та розробники спільних освітніх програм, а також представники міжнародних відділів закладів вищої освіти та наукових установ. Модератором семінару була Kristine GEVORGYAN.

25 квітня семінар розпочався з вітальних слів Lana KARLOVA, координаторки Національного Еразмус+ офісу у Вірменії, Ruben TOPCHYAN, директора Фонду «Національний центр забезпечення якості професійної освіти» (ANQA), Ofelya ZAKARYAN, головного спеціаліста відділу міжнародного співробітництва Комітету з питань вищої освіти Вірменії, та Світлани ШИТІКОВОЇ, координаторки Національного Еразмус+ офісу в Україні.

Ключевим спікером семінару була Ulrike KRAWAGNA, яка відповідає за управління спільними програмами та спільною магістерською програмою Erasmus Mundus “CIRCLE”, що координується Університетом Граца (University of Graz).

Під час першого дня семінару Ulrike KRAWAGNA представила етапи, формати, переваги, можливі виклики та рішення, механізми комунікації та управління спільними магістерськими програмами. Далі Галина ГРАБЧУК, представниця Інституту високих технологій Київського національного університету імені Тараса Шевченка, презентувала структуру спільної магістерської програми Erasmus Mundus, що реалізується за участі КНУ, виклики, які виникають на етапах підготовки та реалізації, а також шляхи їх подолання.

Начальник відділу міжнародних зв’язків Вірменського державного економічного університету Anzhelika MUSAYELYAN представила програму подвійних дипломів, розроблену в межах проєкту «Інтернаціоналізація через провідну цифрову освіту в Азії та на Кавказі», що фінансується DAAD та реалізується спільно з West Saxon University of Applied Sciences in Zwickau, зокрема структуру програми, тривалість, процедуру відбору студентів, опис освітньої програми та фінансові зобов’язання. 

Далі Kristine GEVORGYAN розповіла про проєкт «Розроблення спільної магістерської програми з європейських студій: право, урядування та комунікація» (Developing Joint Master’s Programme in European Studies: Law, Governance and Communication, DEGES), це поки що єдиний проєкт спільної магістерської програми Erasmus Mundus у Вірменії. Вона представила процес розроблення спільної програми, виклики, з якими зіткнувся консорціум, систему оцінювання, враховуючи фактор інклюзивності в подібних програмах, а також законодавче регулювання.

Завершила перший день семінару Anna KHVOROSTIANKINA, завідувач кафедри права Eurasia International University, яка презентувала структуру програми подвійного диплому «Безпека і права людини» (Security and Human Rights) Eurasia International University, що реалізується спільно з University of Tuscia (Італія), зміст освітньої програми, перешкоди, що виникли на етапі реалізації програми, та механізми їх подолання.

Підсумувавши дискусії першого дня та відповівши на деякі запитання учасників, Ulrike KRAWAGNA розповіла про процес підготовки документів під час реалізації спільних магістерських програм, представила процедуру прийому заявок на навчання, визначення цільових груп, стратегію залучення ресурсів і фінансування.

Далі учасники були поділені на 4 групи для обговорення особливостей розроблення та впровадження спільних магістерських програм у Вірменії та Україні на основі методу SWOT-аналізу. За результатами обговорення були визначені сильні та слабкі сторони, можливості та загрози щодо розвитку спільних магістерських програм, а Ulrike KRAWAGNA надала рекомендації щодо прийняття відповідних рішень.

Ірина ЗОЛОТАРЬОВА, член Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти України та Національний експерт з реформування вищої освіти Програми ЄС Еразмус+ (HERE), представила успішний досвід реалізації та акредитації спільних магістерських програм в Україні та поділилася порадами з учасниками.

Захід завершився раундом дискусій та зворотного зв’язку від Ulrike KRAWAGNA, експертів з реформування вищої освіти та учасників семінару.

Презентації та матеріали доступні за посиланням.

Відеоматеріали доступні за посиланням.

Підготовлено за матеріалами Національного Еразмус+ офісу у Вірменії.

Попередня ІІ Конференція всеукраїнської національної мережі з визнання іноземних освітніх кваліфікацій ...