Семінар для розбудови нових партнерств між австрійськими та українськими університетами (12-13.06.2024 р., м. Відень)

12-13 червня 2024 р. в м. Відень проведено 2-денний семінар для розбудови нових партнерств між австрійськими та українськими університетами. Організаторами події виступили Австрійське агентство з питань освіти та інтернаціоналізації (OeAD) разом із Федеральним міністерством освіти, науки і досліджень Республіки Австрія, Міністерством освіти і науки України, Національним Еразмус+ офісом в Україні.

У заході взяли участь близько 80 учасників: представники Посольства України в Республіці Австрія, Федерального міністерства освіти, науки і досліджень Республіки Австрія, а також керівники  та відповідальні за міжнародну співпрацю в університетах України та Австрії й інші.

ПРОГРАМА заходу – завантажити.

ФОТОЗВІТ заходу – за посиланням.

В перший день заходу з вітальним словом до учасників звернулися, окресливши ключові пріоритети співпраці між Україною та Австрією, в тому числі у сферах освіти і науки:

  • Василь ХИМИНЕЦЬ, Надзвичайний та Повноважний Посол України в Республіці Австрія
  • Якоб КАЛІЧЕ, виконавчий директор Австрійського агентства з питань освіти та інтернаціоналізації — OeAD
  • Геріберт ВУЛЬЦ, заступник голови департаменту вищої освіти Федерального міністерства освіти, науки і досліджень Республіки Австрія

Герхард ВОЛЬЦ, керівник відділу міжнародної співпраці у галузі вищої освіти OeAD поінформував уччасників про формат зустрічі та презентації ініціативи розбудови співпраці між українськими та австрійськими закладами. Зокрема поділився досвідом та результатами зустрічі на вищому рівні щодо перспектив розвитку співпраці у галузі вищої освіти та науки між Україною та Австрією, що відбулась в Ужгороді, в квітні 2024 р.

В першій сесіїї учасники долучитись до панельної дискусії під модерацією Якоба КАЛІЧЕ, виконавчого директора OeAD, щодо проробленої роботи, перспектив розвитку співробітництва у сфері вищої освіти за підсумками зустрічі в Ужгороді та поділились ситуацією і поточними викликами під час воєнного стану в Україні. Спікерами сесії виступили:

  • Ольга ДЕМИДЕНКО, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», м. Київ
  • Катерина ПРЯЖНІКОВА, Національний технічний університет «Дніпровська політехніка», м. Дніпро
  • Єва ШУЛЕВ-ШТАЙНДЛЬ, Університет природних ресурсів та наук про життя, м. Відень
  • Олена ТУПАХІНА, Запорізький національний університет, м. Запоріжжя

В наступній сесії першого робочого дня Ірина СІКОРСЬКА, членкиня команди експертів Еразмус+ (HERE team), керівник Центру міжнародної освіти Маріупольського державного університету, голова правління Української Асоціації Викладачів і Дослідників Європейської Інтеграції, актуалізували для учасників інформацію про стан освіти України під час війни, поточні зміни в законодавстві України у сфері вищої освіти та пріоритети реформ. Світлана ШИТІКОВА, координаторка Національного Еразмус+ офісу в Україні, у своєму виступі представила вплив участі України в Програмі ЄС Еразмус+ на систему вищої освіти в Україні, зокрема через проєкти з академічної мобільності, проєкти співпраці та Жан Моне.

В третій частині заходу Мартін ҐРАДЛ, керівник сектору вищої освіти Програми Еразмус+ OeAD та Катерина ЖДАНОВА, менеджерка НЕО в Україні, представили системи вищої освіти в Австрії та Україні, підкресливши детальну інформацію про ступені та рівні, період навчання в роках та ECTS, а також відповідність циклам Європейського простору вищої освіти та рівням НРК. Команда OeAD (Катерина ВУРЦЕР, Вероніка КУЛАГА, Мартіна ФРІДРІХ, Олеся ГУСАК) в свою чергу провели ґрунтовні презентації ключових напрямів Програми ЄС Еразмус+, які відкриті для співпраці між українськими та австрійськими ЗВО задля розвитку потенціалу та підтримки інституцій, працівників та студентів на час воєнного стану та в період відбудови України.

Як результат інформаційних сесій та обміну досвідом співпраці в діючих проєктах Еразмус+, під час фасилітованої групової роботи, всі учасники мали змогу познайомитись один з одним, обмінятись контактами, презентувати ідеї для співпраці за типами та пріоритетними темами, наявний потенціал та обговорити наступні кроки для підготовки спільних проєктів.

Протягом заходу всі учасники знайомились з описами профілів університетів України та Австрії, визначитись щодо подальших двосторонніх зустрічей під час сесії Світового кафе.

Другий день заходу був присвячений обміну існуючим досвідом співпраці України та Австрії в межах Еразмус+, сесій задля представлення університетів з обох країн та обговоренню спільних ідей на нові конкурси 2025 року.

Другий день розпочався з презентації Георга ВАЙНГАРТНЕРА, Advantage Austria Kyiv (WKO), щодо поточного стану економічних відносин між Україною та Австрією і зміни пріоритетів під час воєнного стану. Він також наголосив на важливості співпраці університетів з бізнесом у сферах досліджень і розвитку інновацій.

В наступний сесії учасники ознайомились з успішним досвідом поточних проєктів Програми ЄС Еразмус+ між українськими та австрійськими університетами:

  • Європейські альянси університетів (Ханнес РАФФАСЕДЕР, Університет прикладних наук)
  • Міжнародна кредитна мобільність (Нільс де ЙОНГ, Педагогічний університет Верхньої Австрії, Любомир БОРАКОВСЬКИЙ, Львівський національний університет імені Івана Франка)
  • Проекти співпраці (Ліза ГЕШЛЬ, Університет Грацу, Світлана АНДРЕЙЧЕНКО, Грацький університет, Міжнародний гуманітарний університет)

Додатково, задля розвитку наукових проєктів між Україною та Австрією, Ліл РЕЙФ та Ральф КЬОНІГ, Австрійське агентство сприяння науковим дослідженням (FFG), представили можливості фінансування в рамках Програми ЄС Горизонт Європа для співпраці у сфері досліджень та інновацій між ЗВО.

В другій частині заходу учасники з України та Австрії мали змогу долучитись до сесії у форматі світового кафе і презентувати свої заклади, представити ідеї та пріоритети співпраці та знайти потенційних партнерів.

Наприкінці заходу модератори підвели підсумки та наголосили на подальших кроках у співпраці між університетами України та Австрії. Учасники з України і Австрії поділились досвідом участі в заходах ініціативи* та подальшими ідеями і планами співпраці.

ПРЕЗЕНТАЦІЇ СПІКЕРІВ:

Команда НЕО в Україні передала інформацію з профілями тих університетів, які не змогли долучитись до заходу та передасть всі отримані контакти відповідно до типів унівреситетів і пріоритетів співпраці.

 

*Ініціатива складалась з підготовчої роботи щодо визначення пріоритетів та напрямів співпраці і партнерств на національному та інституційному рівнях і проведенням 2 заходів в Україні та Австрії на рівні керівництв закладів та відповідальних за міжнародну співпрацю.

До ініціативи долучились 43 заклади вищої освіти з різних областей України, в тому числі переміщені університети, а також 22 університети з Австрії, які зацікавлені у підтримці вищої освіти під час воєнного стану та у період відновлення України.

Щиро дякуємо ініціаторам та організаторам зустрічі (Команам OeaD у Відні та Бюро у Львові і Одесі, Національного агентства Еразмус+ Австрії та Національного Еразмус+ офісу в Україні, Міністерства освіти і науки України та Посольства України в Республіці Австрія та Посольства Республіки Австрія в Україні, Федерального міністерства освіти, науки і досліджень Республіки Австрія), спікерам, модераторам та кожному учаснику!

Всі отримали прямі  контакти, можливість спілкування, обміну досвідом, пріоритети та домашнє завдання, продовжуємо активну роботу разом!

Попередня Розбудовуємо нові партнерства з університетами Австрії (12-13.06.2024 р., м. Відень)