Участь у стратегічній сесії з розвитку педагогічної освіти від Міністерства освіти і науки України (02.03.2023 р., онлайн/офлайн)

2 березня 2023 р. команда Національного Еразмус+ офісу в Україні взяла участь у роботі стратегічної сесії керівників закладів вищої освітиз розвитку педагогічної освіти, ініційованої Міністерство освіти і науки України, що проходила у Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича. У заході взяло участь понад 120 керівників закладів вищої освіти України та інших дердавних установ.

Захід відбувся під головуванням Сергія ШКАРЛЕТА, Міністра освіти і науки України. В рамках панельних дискусій, модератором яких був державний секретар МОН Сергій ЗАХАРІН, вдалося ще глибше та ґрунтовніше розібратися в поставлених перед учасниками завданнях і ближче підійти до головних цілей стратегічної сесії – знайти нові рішення, запропонувати інноваційні ідеї, що стануть запорукою для підняття освітніх галузей в Україні на вищі рівні. Зокрема Сергій ЗАХАРІН у своїй доповіді акцентував увагу присутніх на нормативно-правовій базі сфери освіти та рекомендаціях керівникам ЗВО щодо управління навчальним закладом в умовах війни. За результатами жвавого обговорення вдалося окреслити вимоги до сучасного педагога та випускника як орієнтир, за яким мають слідувати всі суб’єкти освітньої діяльності.

Учасники панельних дискусій зійшлися на думці, що випускники повинні мати широкий спектр навичок, аби бути готовими до викликів сьогодення і майбутнього. Серед них:

  • критичне мислення;
  • здатність вирішувати проблеми та приймати рішення, використовуючи логіку та аналітику;
  • базові знання про економіку, фінанси та бізнес-процеси,
  • креативність та інноваційність.

В результаті заходу учасники визначили, яким має бути педагогічний університет в Україні. Як мінімум він має відповідати вимогам сучасної освіти та забезпечувати якісну підготовку майбутніх фахівців. Ось декілька ключових характеристик, виділених в якості орієнтирів модернізації:

  • надійна матеріально-технічна база для навчання та досліджень, включно з лабораторіями, обладнаними аудиторіями, бібліотеками з доступом до електронних баз даних тощо;
  • інтерактивне навчання;
  • міжнародний досвід для здобуття додаткових компетенцій;
  • підтримка студентів (курси підготовки до вступних іспитів і тестувань, індивідуальне консультування за потреби);
  • розвиток педагогічної науки (університет повинен організовувати конференції, семінари та інші заходи для обміну досвідом і знаннями);
  • активна практична взаємодія (партнерські відносини зі школами та іншими закладами освіти, що дозволить студентам отримати практичний досвід та відчути реальність професії педагога).

До участі у заході приєдналась координаторка НЕО в Україні Світлана ШИТІКОВА, презентувавши можливості Програми ЄС Еразмус на 2021-2027, зокрема найближчий конкурс, досягнуті результати проєктів та їх використання в реформуванні вищої освіти України. Спікер наголосила на важливості міжнародної співпраці та синергії з європейськими колегами задля запровадженян успішних кейсів розвитку педагогічної освіти України.

Підготовлено за матеріалами Чернівецького національного університеті імені Юрія Федьковича.

Попередня Bologna Hub Peer Support II call (deadline 6.03.2023)