Зустріч на вищому рівні щодо перспектив розвитку співпраці у галузі вищої освіти між Україною та Австрією (16.04.2024 р., м. Ужгород)

16 квітня 2024 р. в Ужгородському національному університеті відбулася зустріч на вищому рівні ректорів закладів вищої освіти України та Республіки Австрія на тему: «Перспективи розвитку співпраці у галузі вищої освіти між Україною та Австрією». Організаторами події виступили Австрійське агентство з питань освіти та інтернаціоналізації (OeAD) разом із Федеральним міністерством освіти, науки і досліджень Республіки Австрія, Міністерством освіти і науки України, Національним Еразмус+ офісом в Україні за участі Офісу Горизонт Європа в Україні.

Ініціатива складалась з підготовчої роботи щодо визначення пріоритетів та напрямів співпраці і партнерств на національному та інституційному рівнях і проведенням 2 заходів в Україні та Австрії на рівні керівництв закладів та відповідальних за міжнародну співпрацю.

У заході взяли участь 45 учасники: представники Посольства Республіки Австрія в Україні, Міністерства освіти і науки України, ректори та проректори університетів України та Австрії та інші.

ПРОГРАМА заходу (укр.) – завантажити

ПРОГРАМА заходу (англ.) – завантажити

З вітальним словом до учасників звернулися:

  • Якоб КАЛІЧЕ, виконавчий директор Австрійського агентства з питань освіти та інтернаціоналізації — OeAD
  • Володимир СМОЛАНКА, ректор Ужгородського національного університету
  • Арад БЕНКЬО, Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Австрія в Україні
  • Михайло ВИННИЦЬКИЙ, заступник Міністра освіти та науки України
  • Ельмар ПІХЛЬ, генеральний директор департаменту з роботи з університетами та університетами прикладних наук, Федеральне міністерство освіти, науки і досліджень Республіки Австрія
  • Світлана ШИТІКОВА, координаторка Національного Еразмус+ офісу в Україні

У першій частині заходу Михайло ВИННИЦЬКИЙ, заступник Міністра освіти та науки України, у своїй презентації поінформував учасників щодо ситуації у сфері вищої освіти України у період воєнного стану, зазначив законодавчі ініціативи та зміни, виокремив ключові пріоритети розвитку вищої освіти України та напрями міжнародного співробітництва у коротко- і середньостроковій перспективі.

Світлана ШИТІКОВА, координаторка Національного Еразмус+ офісу в Україні, під час виступу презентувала можливості міжнародного співробітництва у сфері вищої освіти у кризові часи та огляд співпраці з українськими ЗВО в межах Програми ЄС Еразмус+.

У другій частині заходу, Ґерхард ВОЛЬЦ, керівник відділу міжнародної співпраці у галузі вищої освіти OeAD, представив поточний стан українсько-австрійського співробітництва у вищій освіті за результатами меппінгу і пропозиції від OeAD, а також провів сесію обміну досвідом та інституційних пріоритетів співпраці представленого керівниками закладів України та Австрії:

  • Віденський медичний університет – Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького, представлено Орестом Чемерисом, проректором університету.
  • Віденська вища педагогічна школа, представила ректор Барбара Герцог-Пунценберґер.
  • Віденський університет природних ресурсів і наук про життя (BOKU) – Національний університет біоресурсів і природокористування України, представили Станіслав Ніколаєнко, ректор та Вадим Ткачук, проректор університету.
  • Клаґенфуртський університет, представила Доріс Гаттенберґер, проректорка з навчальної роботи.

Керівники університетів України поділились ситуацією під час війни, досвідом і перспективами співпраці з університетами Австрії. Партнери з Австрії представили бачення напрямів та можливостей співпраці та підтримки України у сферах освіти і науки.

Начальник відділу «Офіс Горизонт Європа в Україні» НФДУ Ігор ТАРАНОВ представив можливості Програми Горизонт Європа та пропозиції для посилення співпраці у сфері науки між закладами вищої освіти України та Австрії.

У третій частині заходу було проведено дискусію щодо перспектив розвитку українсько-австрійського співробітництва між закладами вищої освіти за участі таких спікерів:

  • Михайло ВИННИЦЬКИЙ, заступник Міністра освіти та науки України
  • Ельмар ПІХЛЬ, керівник відділу, Федеральне міністерство освіти, науки і досліджень Республіки Австрія
  • Микола ТРОФИМЕНКО, ректор Маріупольського державного університету
  • Лілія ГРИНЕВИЧ, перший проректор Київського столичного університету імені Бориса Грінченка
  • Фрідріх ФАУЛЬГАММЕР, ректор Кремського університету підвищення кваліфікації
  • Ева ШУЛЕФ-ШТАЙНДЛЬ, ректор Університету природних ресурсів і природознавства

Остання частина заходу була спрямована на об’єднання закладів через спільні дискусії в робочих групах за такими напрямами:

  • Група 1: Розвиток спроможностей: врядування і менеджмент вищої школи, модерував ректор Олександр Азюковський, Національний технічний університет «Дніпровська політехніка»
  • Група 2: Розвиток спроможностей: розбудова навчання і удосконалення викладання задля підвищення привабливості українських ЗВО, модерував ректор Андреас Альтманн, бізнес-школа MCI Іннсбрук
  • Група 3: Роль ЗВО у відбудові України, модерував ректор Ігор Цепенда, Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника
  • Група 4: Пріоритети співробітництва у галузі медицини, модерувала проректор Міхаеля Фрітц, Віденський медичний університет

Наприкінці заходу модератори підвели підсумки заходу та наголосили на подальших кроках у співпраці між ЗВО України та Австрії.

 

ПРЕЗЕНТАЦІЇ СПІКЕРІВ:

Інформація про другу зустріч у Відні:

Щиро дякуємо керівництву та команді Ужгородського національного університету за гостинність, ініціаторам та організаторам зустрічі (Командам OeАD у Відні та Бюро у Львові і Одесі, Національного агентства Еразмус+ Австрії та Національного Еразмус+ офісу в Україні, Міністерства освіти і науки України та Посольства України в Республіці Австрія та Посольства Республіки Австрія в Україні, Федерального міністерства освіти, науки і досліджень Республіки Австрія), спікерам, модераторам та кожному учаснику!

Linkedin post: here

OeAD post: here

Попередня Інформаційний день Програми ЄС Еразмус+ для закладів професійної освіти (16.04.2024 ...