Зустріч Спілки ректорів України з Альянсами європейських університетів (06.07.2022 р.)

6 липня 2022 р. за участі керівництва Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбулась зустріч Спілки ректорів України з Альянсами європейських університетів. Організацією зустрічі займалися представники Спілки ректорів України й працівники Відділу міжнародних зв’язків КНУ. Учасники зустрічі висловили взаємну повагу представникам усіх закладів вищої освіти й запевнили, що підтримка України й українців була й залишатиметься важливим освітнім пріоритетом. Проректор з міжнародного співробітництва Університету ім. Адама Міцкевича (Познань, Польща) поінформував присутніх про результати зустрічі міністрів освіти країн ЄС і представників Альянсів європейських університетів у Версалі. Ішлося, зокрема, про питання співпраці з українськими ЗВО, розробку дієвого механізму співпраці й підтримки українських навчальних закладів. Як наголосив проректор Рафал Вітковський, попередньо ухвалені у Версалі рішення щодо освітнього бюджетування й планування проходитимуть іще погоджувальні процедури в усіх країнах ЄС.

Світлана ШИТІКОВА, координаторка Національного Еразмус+ офісу в Україні, ознайомила учасників зустрічі із можливостями якнайширшої співпраці з українськими ЗВО у сфері академічної мобільності. Пані Шитікова наголосила, що повномасштабне вторгнення стало причиною перерозподілу фінансування на співпрацю з російськими ЗВО – на користь України, тож закликала зарубіжних колег уповні використати доступні фінансові можливості для співпраці з українськими навчальними закладами, що є надійними партнерами в реалізації освітніх проєктів.

Важливі уточнення щодо освітнього процесу в Україні зробила проректорка з науково-педагогічної роботи (міжнародне співробітництво) КНУ Ксенія СМИРНОВА: «Україна впевнено простує шляхом євроінтеграції, а з державою – і українська вища освіта. Тож університети нашої країни мусять першочергово отримати дієві інструменти для успішної інтеграції в європейський освітній простір. Після низки років впровадження Болонської системи в Україні – наші ЗВО готові стати повноправними партнерами в межах Європейського освітнього простору».

Віцепрезидент з академічного партнерства та управління Страсбурзького університету Жан-Марк ПЛАНЕ зосередився у виступі на новітній проблемі інтелектуальної еміграції як одній із найгостріших проблем української вищої освіти, з огляду на повномасштабну російсько-українську війну. Віцепрезидент запевнив, що європейські університети ґрунтовно вивчили інституційні й будь-які інші потреби українських університетів, тож наразі варто перейти до визначення форматів майбутньої співпраці між українськими ЗВО й Альянсами європейських університетів.

Ректор КНУ Володимир БУГРОВ запевнив представників Альянсів європейських університетів, що для провідного ЗВО України та й інших її навчальних закладів неймовірно важливою є підтримка, запропонована й надана закордонними партнерами. Ректор Університету наголосив, що науково-педагогічний колектив КНУ імені Тараса Шевченка продовжує плідно працювати й всіма доступними способами наближати Перемогу України.

За результатами зустрічі Спілки ректорів України й Альянсів європейських університетів було погоджено, що можливі варіанти партнерства закордонними інституціями будуть подаватися до кінця серпня 2022 р., щоб уже в жовтні 2022 р. була змога розглянути запропоновані проєкти Європейською Комісією для подальшої їхньої реалізації.

Підготовлено за матеріалами прес-відділу КНУ ім. Т. Шевченка. 

Попередня Співпраця з проєктом Practicum Depo project (червень 2022 р.,онлайн)