Зустріч з проректорами з міжнародних зв’язків у МОН (28.03.2019, м. Київ)


28 березня 2019 р. у Міністерстві освіти і науки України відбулося засідання Ради проректорів з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків. Основним питанням засідання було посилення вимог МОН до дотримання принципів академічної доброчесності під час захисту докторів філософії у разових вчених радах.

«Як ви знаєте, до кінця 2020 року ми запустили експеримент: ті здобувачі ступеня доктора філософії, що навчаються вже за новими PhD-програмами, зможуть захищатися в спеціально створених під це разових вчених радах. Звісно, ця процедура має низку важливих змін порівняно з нинішньою атестацією кандидатів наук. Це стосується і самого порядку захисту, і вимог до здобувачів та членів рад, їхньої роботи тощо. Водночас, багато уваги ми приділили й питанням дотримання принципів академічної доброчесності, адже не секрет, що зараз Україна переживає певну кризу в цьому питанні», – зазначив Юрій РАШКЕВИЧ, заступник Міністра освіти і науки, член Національної команди експертів з реформування вищої освіти.

Зокрема, визначено, що порушенням академічної доброчесності є не тільки плагіат, тобто наявність запозичень без посилань на джерело, а й самоплагіат, фабрикації та фальсифікації. Якщо такі порушення виявлять, то здобувач не отримає ступінь доктора філософії і буде позбавлений права повторно захищати цю ж дисертацію.

Під час засідання Ради проректорів в.о. заступника директора департаменту атестації кадрів вищої кваліфікації МОН Михайло ГОЛУБЄВ також докладно розказав про інші особливості реалізації експерименту з присудження доктора філософії: https://www.facebook.com/UAMON/videos/567838443715510/

У роботі засідання також долучилась координатор НЕО в Україні Світлана ШИТІКОВА. Нагадуємо, що постанова Уряду, яка дала старт експерименту з атестації докторів філософії через разові вчені ради, була прийнята 6 березня 2019 року. Передусім разові вчені ради відрізнятимуться від постійно діючих тим, що створюватимуться безпосередньо для розгляду конкретної роботи. Попри те, що у них входитиме менша кількість науковців, очікується, що їхня робота буде ефективнішою, оскільки усі члени одноразової вченої ради муситимуть бути спеціалістами з теми, яка захищається.

Підготовлено за матеріалами Міністерства освіти і науки України за посиланням

Попередня Участь у засіданні Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти ...