Перша віртуальна зустріч-нарада мережі Національних експертів з реформування вищої освіти Програми ЄС Еразмус+ (19-20.09.2023, онлайн)

19-20 вересня 2023 р. відбувалася перша віртуальна зустріч-нарада мережі Національних експертів з реформування вищої освіти Програми ЄС Еразмус+ (HERE), Національних Еразмус+ офісів та SPHERE (централізована підтримка мережі Національних експертів, EACEA), що  мала на меті забезпечити простір для обміну практиками, збору інформації та мозкового штурму в мережі HERE. Команди HERE оцінили прогрес у виконанні своїх планів діяльності, поділилися результатами роботи, обговорили провідний досвід HERE з різних країн. SPHERE презентувала заплановані заходи на 2023-2024 рр., зокрема міжнародні семінари і конференції для HERE, та особливості організації заходів за підтримки місій технічної допомоги (TAM), роботу над проміжним оцінюванням Програми ЄС Еразмус+. Представники Генерального директорату Європейської Комісії з питань освіти, молоді, спорту та культури (Directorate-General on Education, Youth, Sport and Culture, DG EAC), Європейського виконавчого агентства з питань освіти і культури (European Education and Culture Executive Agency, EACEA), Європейської асоціації університетів (EUA) представили актуальні пріоритети, політики та програми Європейської Комісії, зокрема можливості, ініціативи та ресурси Програми Еразмус+.

Дводенна робота першої віртуальної зустрічі-наради була зосереджена передусім на питаннях організації команди HERE для забезпечення впливу на національну систему вищої освіти, розроблення національних планів діяльності, підготовки успішних проєктних пропозицій для TAM.

Сесія «Організація команди HERE для впливу» включала дві презентації щодо структури команди, підходів до взаємодії, прикладів та організаційних ідей ефективного управління командою, а також порад для нових Національних Еразмус+ офісів та HERE з посилення впливу діяльності HERE у відповідних країнах. Доповідачами були професор Diane NAUFFAL, HERE, Ліван, та Світлана ШИТІКОВА, координатор Національного Еразмус+ офісу в Україні, яка виступила з презентацією «Organizing the National HERE Team for Impact in Ukraine».

Окрема сесія була присвячена презентації видання SPHERE 2023: Екологізація вищої освіти (Greening in Higher Education), що охоплюватиме європейські тенденції екологізації вищої освіти, публікація дослідження запланована у лютому 2024 р. Представлення узагальнених результатів дослідження відбудеться у грудні 2023 р. під час Щорічної конференції HERE.

У заході взяли участь 113 учасників з різних країн Болонського процесу, серед них 11 представників Національної команди експертів з реформування вищої освіти Програми ЄС Еразмус+ (Володимир БАХРУШИН, Юрій РАШКЕВИЧ, Олена КОЗІЄВСЬКА, Володимир ЛУГОВИЙ, Світлана КАЛАШНІКОВА, Андрій СТАВИЦЬКИЙ, Ірина СІКОРСЬКА, Ірина ЗОЛОТАРЬОВА, студентка Марія МИШЛОВСЬКА, а також  Олег ШАРОВ і Марина МРУГА, МОН України) і чотири представника Національного Еразмус+ офісу в Україні (Світлана ШИТІКОВА, Жанна ТАЛАНОВА, Вероніка ТКАЧЕНКО, Петро КРАЙНІК).

ПРОГРАМА заходу

Попередня Майстер-клас "Відкрий Європу завдяки Erasmus Mundus" (26.09.23, онлайн)