Ukrainian Higher Education Under Bombs: Voices from #ErasmusGeneration (30.06.2022, online)

30 червня 2022 р. Національний Еразмус+ офіс в Україні спільно з Міністерством освіти та науки України, Erasmus Student Network в Україні, Erasmus Mundus Association в Україні, Українським державним центром міжнародної освіти у співпраці з Представництвом Європейського Союзу в Україні провели вебінар «Українська вища освіта під бомбами: голоси від #ErasmusGeneration». Мета заходу – підвищити обізнаність про поточну ситуацію у сфері вищої освіти на час війни, розповісти реальні історії від студентів та працівників університетів, презентувати кейси підтримки Програми ЄС Еразмус+ та мереж ЄС в Україні під час повномасштабного вторгнення та представити напрямки взаємодопомоги та співпраці з європейцями.

У вебінарі взяло участь понад 80 представників з 17 країну світу: Австрія, Албанія, Бельгія, Великобританія, Вірменія, Грузія, Італія, Латвія, Молдова, Нідерланди, Німеччина, Польща, Туреччина, Фінляндія, Франція, Чехія, Україна та інші. Серед учасників були представники Європейської комісії, Європейського агентства з питань освіти і культури (EACEA), Представництво ЄС, Місія України при ЄС, міністерства та інші міжнародні організації, університети – співробітники та студенти, молодь та молодіжні організації.

Захід складався з 3 частин:

  • Панельна дискусія про стан вищої освіти України на час війни;
  • Жива бібліотека з реальними історіями та кейсами від Еразмус+ спільноти: студентів, випускників, працівників українських університетів;
  • Панельна дискусія про інституційну підтримку та допомогу європейської мережі Еразмус+ в Україні.

У вітальному слові до учасників звернулись Віра РИБАК, Секторальний менеджер Представництва ЄС в Україні та Олександр ПИЖОВ, Генеральний директор директорату європейської інтеграції, бюджетування та узгодження політик, Міністерство освіти і науки України.

Під час першої панельної сесії Світлана ШИТІКОВА, координатор Національного Еразмус+ офісу в Україні, презентувала короткий огляд стану закладів вищої освіти України на час війни, результати та втрати, а також висвітлила ключові виклики та шляхи допомоги європейської Еразмус+ спільноти українським колегам та партнерам. Олена ШАПОВАЛОВА, директор Українського центру міжнародної освіти Міністерства освіти і науки України презентувала досвід іноземних студентів в Україні на період повномасштабного вторгнення росії, історії евакуації та людські втрати, нажаль.

Також учасники мали змогу особисто дізнатись про реальні кейси та поспілкуватись із «книжками» під час сесії живої бібліотеки. Таким чином, учасники почули історії від студентів, випускників, працівників українських університетів з атакованих та окупованих територій. Зокрема, в Zoom-кімнаті про студентів, учасники познайомились з історіями: студента з Харкова (місто, що першим прийняло удар) про його досвід роботи із журналістами; Еразмус+ студентів обміну з Туреччини, що перебували в Україні на початок старту бойових дій та історія їхньої евакуації; студентки про зміну цінностей і батьків в окупації; Еразмус Мундус випускниці, яка потрапила під обстріл, приєдналась до лав тероборони і почала збирати докази злочинів проти людяності. В іншій Zoom-кімнаті учасники мали змогу поспілкуватись із представниками закладів із Маріуполя, Бердянська та Харкова щодо евакуації студентів, викладачів та університетів, нові реалії освітнього процесу та підтримку іноземних партнерів та Еразмус+ колег. Також, в цій кімнаті було представлено кейс університету із Ужгорода, який розширив межі та за підтримки європейських колег став осередком гуманітарної допомоги внутрішньо переміщеним особам та всім потребуючим.

У наступній пленарній сесії Катерина СУПРУН, Міністерство освіти і науки України, Асоціація випускників Еразмус Мундус, Артем ЦЕЛІКОВ, Erasmus Student Network Ukraine та Олександр ІВАНОВ, Асоціація випускників Еразмус Мундус презентували інституційну підтримку та допомогу європейської мережі Еразмус+ в Україні, звернувши увагу на виклики, шляхи їх подолання та ключові пріоритети.

ПРЕЗЕНТАЦІЇ спікерів:

  • “Higher Education and Erasmus+ before and during war: challenges, needs, resources and opportunities”, Svitlana SHYTIKOVA, National Erasmus+ Office in Ukraine War&E+Opportunities_17.2022
  • Катерина СУПРУН, Міністерство освіти і науки України, Асоціація випускників Еразмус Мундус – завантажити.
  • Артем ЦЕЛІКОВ,Erasmus Student Network Ukraine – завантажити (оновлюється).
  • “Report of Survey 2022: Ukrainian Students Abroad”, Erasmus Student Network Ukraine – завантажити.
  • Катерина ПОЛУПАНОВА, Приазовський державний технічний університет – завантажити (оновлюється).
  • Ганна Мелеганич, Ужгородський національний університет – завантажити.

Наприкінці заходу учасники мали змогу поділитись своїми враженнями та висловити свою позицію щодо підтримки та допомоги українській Еразмус+ спільноті та закладам вищої освіти у відбудові в результаті загарбницького нападу росії за підтримки білорусі.

Команда національного Еразмус+ офісу В Україні щиро висловлює свою подяку всім учасникам та спікерам за участь, презентацію власного досвіду, досягнувши поставленої мети та представити наші спільні реалії.
Віримо в Україну, кожного громадянина, Збройні Сили України, партнерів та працюємо разом на результат для перемоги! Все є і буде Україна!
#ErasmusPlus #ErasmusUA #StandWithUkraine #ErasmusJointForcesUA #Erasmus35yearsUkraine

Попередня Експертна підтримка HERE team для органів державної влади та ЗВО ...