XІ Міжнародна науково-практична конференція “ЄВРОПЕЙСЬКА ІНТЕГРАЦІЯ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ БОЛОНСЬКОГО ПРОЦЕСУ” – кластерний захід (08.11.2022, онлайн)

Національний Еразмус+ офіс в Україні, Національні експерти з реформування вищої освіти Програми Еразмус+ спільно з Інститутом вищої освіти НАПН та Київським національним університетом імені Тараса Шевченка 8 листопада 2022 р. провели кластерний захід –  XІ Міжнародну науково-практичну конференцію «ЄВРОПЕЙСЬКА ІНТЕГРАЦІЯ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ БОЛОНСЬКОГО ПРОЦЕСУ. Відновлення: виклики, підходи та інструменти». Захід відбувся за підтримки Європейського виконавчого агентства з питань освіти та культури Європейської Комісії, Міністерства освіти і науки України, Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, Національної академії педагогічних наук України, Спілки ректорів закладів вищої освіти України та Британської Ради в Україні. Конференція як кластерний захід об’єднала представників проєктів Еразмус+ задля забезпечення синергії діяльності та результатів проєктів.

Конференція мала на меті розвинути компетентності щодо відновлення вищої освіти в Україні, спрямоване на забезпечення та удосконалення якості, та виробити відповідні рекомендації.

Учасникам, які успішно пройшли фінальне опитування за результатами заходу, надаватимуться Сертифікати про участь у Конференції.

Рекомендації за результатами Болонської конференції.

ПРОГРАМА заходу (укр.) – завантажити

ПРОГРАМА заходу (англ.) – завантажити.


В Zoom вебінарі взяли участь 215 учасників: представники державних і приватних закладів вищої освіти, закладів фахової передвищої освіти, наукових установ НАПН України та НАН України, Міністерства освіти і науки України, Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, Української асоціації студентів, члени Національної команди експертів з реформування вищої освіти Програми ЄС Еразмус+ (HERE). Національні експерти презентували сучасні підходи до реформування вищої освіти в умовах нових викликів, використовуючи компетентності, набуті через участь у європейських заходах і заходах місій технічної підтримки (ТАМ) EACEA, а також досвід, отриманий під час реалізації проєктів Еразмус+. Серед учасників кластерного заходу – низка проєктних команд Еразмус+, зацікавлених у досягненні якісних результатів в умовах воєнного стану та післявоєнного відновлення України.

З вітальним словом до учасників звернулися співорганізатори конференції. Володимир БУГРОВ, Ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка, підкреслив актуальність інтернаціоналізації вищої освіти в контексті євроінтеграції; Сергій ШКАРЛЕТ, Міністр освіти і науки України, наголосив на важливості підготовки рекомендацій від експертного середовища щодо відновлення вищої освіти в післявоєнний період; Василь КРЕМЕНЬ, Президент Національної академії педагогічних наук України, сфокусував увагу учасників на питаннях реалізації Болонського процесу в сучасних умовах; Андрій БУТЕНКО, Голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, зазначив необхідність забезпечення якості в умовах нових викликів; Людмила ТАЦЕНКО, Керівник освітніх програм Британської Ради в Україні, окреслила основні напрями підтримки українських університетів з боку Великої Британії; Світлана ШИТІКОВА, Координатор Національного Еразмус+ офісу в Україні, закликала учасників залучатися до реформування вищої освіти України через запровадження проєктів Програми ЄС Еразмус+.

Під час сесії «Відновлення вищої освіти України в контексті євроінтеграції» Олександр ПИЖОВ, Генеральний директор Директорату європейської інтеграції, бюджетування та узгодження політик МОН України презентував проєкт Плану відновлення України – Освіта і наука – перспектива членства в ЄС. Олег ШАРОВ, Генеральний директор Директорату фахової передвищої, вищої освіти МОН України, HERE, представив стан і перспективи Стратегії розвитку вищої освіти 2031. Проблеми відновлення вищої освіти в повоєнний період окреслив Володимир БАХРУШИН, Координатор сектору вищої освіти Науково-методичної ради МОН України; професор Національного університету «Запорізька політехніка», HERE. Можливості програм міжнародної технічної допомоги ЄС для відновлення вищої освіти та науки в Україні у своїй презентації висвітлила Світлана ШИТІКОВА, Координатор Національного Еразмус+ офісу в Україні.

Під час другої сесії «Шляхи відновлення вищої освіти на національному, регіональному та інституційному рівнях» Олена КОЗІЄВСЬКА, Керівник Секретаріату Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій, HERE, представила досягнення та виклики гармонізації національного законодавства в контексті євроінтеграції Україні. Михайло ВИННИЦЬКИЙ, Національний університет «Києво-Могилянська академія», HERE, визначив можливості та перепони шляхів відновлення вищої освіти на національному рівні. Презентація Ірини ЗОЛОТАРЬОВОЇ, Члена Національного агентства; професора  Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця, HERE, була присвячена ролі Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти в умовах воєнного стану та післявоєнного відновлення України. Питання якості вищої освіти як індикатора успіху національних реформ на національному, регіональному та інституційному рівнях висвітлили Володимир ЛУГОВИЙ, Перший віце-президент НАПН України, HERE, та Андрій ГОЖИК, Проректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Вітчизняні реалії щодо об’єднання університетів у потужні регіональні центри вищої освіти в контексті євроінтеграції та відновлення України представила Жанна ТАЛАНОВА, менеджер Національного Еразмус+ офісу в Україні. Міжнародний досвід оптимізації мережі закладів вищої освіти (цілі, моделі, фактори успіху) та рекомендації для України презентувала Світлана КАЛАШНІКОВА, радник дирекції Інституту вищої освіти НАПНУ, HERE.

ПРЕЗЕНТАЦІЇ спікерів:

  • «Стратегія розвитку вищої освіти 2031: стан і перспективи», Олег ШАРОВ завантажити.
  • «Проблеми відновлення вищої освіти в повоєнний період», Володимир БАХРУШИН завантажити.
  • «Можливості програм міжнародної технічної допомоги ЄС для відновлення вищої освіти та науки в Україні», Світлана ШИТІКОВА завантажити.
  • «Гармонізація національного законодавства в контексті євроінтеграції Україні: досягнення та виклики», Олена КОЗІЄВСЬКА завантажити.
  • «Шляхи відновлення вищої освіти на національному рівні: можливості та перепони», Михайло ВИННИЦЬКИЙ завантажити.
  • «Роль Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти в умовах воєнного стану та післявоєнного відновлення України», Ірина ЗОЛОТАРЬОВА завантажити.
  • «Якість вищої освіти як індикатор успіху національних реформ: національний, регіональний та інституційний рівні», Володимир ЛУГОВИЙ завантажити.
  • «Якість вищої освіти як індикатор успіху національних реформ та відновлення: інституційний рівень», Андрій ГОЖИК завантажити.
  • «Моделі удосконалення якості діяльності університетів: вітчизняні реалії щодо об’єднання університетів у потужні регіональні центри вищої освіти в контексті євроінтеграції та відновлення України», Жанна ТАЛАНОВА завантажити.
  • «Міжнародний досвід оптимізації мережі закладів вищої освіти (цілі, моделі, фактори успіху) та рекомендації для України», Світлана КАЛАШНІКОВА завантажити.

 

Попередня Інформаційний день про конкурси Еразмус Мундус для ЗВО (22.11.2022р.)