Матеріали презентацій з Міжнародного інформаційного тижня програми Еразмус+ в Україні (6-10 .11.2017)

З 6 по 10 листопада 2017 р. у м. Києві відбувся Міжнародний Інформаційний тиждень Програми ЄС Еразмус+, що об’єднав представників закладів вищої освіти з різних регіонів України. Організаторами заходів у рамках Інформаційного тижня Програми Еразмус+ виступили Національний Еразмус+ офіс в Україні спільно з Представництвом Європейського Союзу в Україні, Виконавчим агентством з питань освіти, аудіовізуальних засобів і культури (ЕАСЕА), Міністерством освіти і науки України у тісній співпраці з Національними агентствами Еразмус+ (Німеччина, Сполучене Королівство), Національним Еразмус+ офісом у Казахстані та закладами вищої освіти – Київським національним лінгвістичним університетом, Університетом «КРОК», Київським національним університетом імені Тараса Шевченка, Київським університетом імені Бориса Грінченка, Національним транспортним університетом.

У заходах Міжнародного Інформаційного тижня Програми Еразмус+ взяли участь понад 1000 учасників – студентів, викладачів, представників ЗВО та громадських організацій з різних міст України: Київ, Біла Церква, Дніпро, Житомир, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Ірпінь, Кам’янець-Подільський, Кривий Ріг, Луганськ, Луцьк, Львів, Мелітополь, Миколаїв, Ніжин, Одеса, Острог, Полтава, Слов’янськ, Суми, Тернопіль, Черкаси, Чернівці, Чернігів, Харків, Херсон, Шостка, Умань.
Представники Міністерства освіти і науки України як головного бенефіціару Програми Еразмус+ брали активну участь у всіх заходах Міжнародного Інформаційного тижня Програми Еразмус+.

Перший заступник Міністра освіти і науки України Володимир КОВТУНЕЦЬ виступив на VI Міжнародній науково-практичній конференції «Болонський процес: врядування у системі вищої освіти України в контексті забезпечення якості» (ТАМ захід), що включала Кластерну Панель проектів Темпус та Еразмус+ з питань якості вищої освіти, які представили проектні напрацювання – моделі внутрішнього і зовнішнього забезпечення якості; механізми самооцінювання ЗВО та узгодження освітніх програм з НРК; Секторальну рамку кваліфікації для Наук про навколишнє середовище; підходи до розроблення освітніх програм відповідно до галузевих (секторальних) рамок кваліфікацій. Також Перший заступник Міністра звернув увагу учасників на необхідність реформ у вищій освіті, передусім задля підвищення якості та посилення конкурентоздатності вітчизняних закладів вищої освіти. Директор Департаменту вищої освіти Міністерства Олег ШАРОВ, Національний експерт з реформування вищої освіти Програми Еразмус+, охарактеризував стан і перспективи розвитку національної системи вищої освіти.

На конференції виступили європейські експерти – Нора СКАБУРСКІЄНЄ, Директор Центру забезпечення якості вищої освіти (SKVC) Литви, експерт ТАМ ЕАСЕА, Член правління Європейської асоціації із забезпечення якості у вищій освіті (ENQA) та Мережі агентств із забезпечення якості у вищій освіті Центральної та Східної Європи (CEENQA), з презентацією щодо врядування у вищій освіті в контексті забезпечення якості, та Луіз ЛАМСДЕН, експерт Академії вищої освіти, Велика Британія, яка окреслила роль викладання і навчання в контексті забезпечення якості вищої освіти.

Голова Представництва Європейського Союзу в Україні, Посол пан Хюг МІНГАРЕЛЛІ взяв участь у семінарі для переможців конкурсу Еразмус+ 2017 р. Він відзначив важливу місію Програми Еразмус+ з розвитку Європейського простору вищої освіти на основі покращення якості та вручив відзнаку Партнера Програми Еразмус+ Прикарпатському національного університету імені Василя Стефаника як першому українському координатору (грантхолдеру) в історії освітніх програм міжнародної співпраці ЄС в Україні. Заступник Міністра освіти і науки України Павло ХОБЗЕЙ підкреслив, що Міністерство забезпечить державну підтримку українському координатору та проектній команді з метою успішної реалізації завдань, що спрямовані на забезпечення реформи педагогічної освіти в Україні.

Перший радник, керівник відділу економічної співпраці, соціального та регіонального розвитку Представництва ЄС в Україні пані Хуана Мера КАБЕЙО виступила перед учасниками Міжнародного Інформаційного Дня Програми Еразмус+: Розвиток потенціалу вищої освіти і побажала успіху в підготовці та реалізації проектів Еразмус+, що сприятимуть реформуванню вищої освіти в Україні. Начальник Управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Міністерства Анна НОВОСАД презентувала національні пріоритети для проектів Програми Еразмус+, а також звернула увагу учасників на новації в підходах до підтримки проектних заявок від Міністерства.

Джулія МОРО, департамент CBHE Програми Еразмус+ Виконавчого агентства з питань освіти, аудіовізуальних засобів і культури (ЕАСЕА, Брюссель, Бельгія), ознайомила учасників з інформацію щодо міжнародного виміру ключових напрямів Програми Еразмус+ у сфері вищої освіти. У презентаціях вона ідентифікувала вимоги до конкурсу за напрямом Розвиток потенціалу вищої освіти, представила графік, процедури і складові оцінювання проектних заявок, надала рекомендації, яким чином краще залучати партнерів, планувати бюджети проектів, складати фінансовий звіт, критерії успішного партнерства.

Манана САЛУКАДЗЕ, Університет Ілія (Грузія), презентувала практичні підходи до успішного фінансового менеджменту проектів програми Еразмус+ і провела тренінг для українських виконавців проектів, заснований на багаторічній практиці, зокрема як університету-грантхолдера країни-партнера Програми Еразмус+.

Презентації щодо Міжнародної кредитної мобільності (ICM), ключових рекомендації з підготовки проектних заявок, процедур і критеріїв відбору проектних заявок, документів та практичних посібників для реалізації проектів були надані Накітою ЛЬЮІС, керівник Програми Еразмус+, Національне агентство Великобританії Еразмус+, Джудіт ПЕЛЬЦ, керівник відділу міжнародних зв’язків, Університет прикладних наук (Німеччина), Йоханнес АБЕЛЬ, спеціаліст відділу міжнародних зв’язків, університет Заарландес (Німеччина), Хуаном Карлос Гарція ГАЛІНДО, генеральний директор департаменту міжнародних зв’язків, Університет Кадіс (Іспанія).

Під час Інформаційного Дня з індивідуальних можливостей в рамках Програми Еразмус+ для студентів, випускників, викладачів та адміністративного персоналу Віра РИБАК, координатор сектору освіти, науки, інформаційного суспільства, Представництво ЄС в Україні, висловила сподівання на активну участь українських університетів та залучення студентів і викладачів до проектів з академічної мобільності задля вивчення і набуття нового досвіду, що сприятимуть підвищенню якості освіти в Україні.

До заходу також приєднались Ольга ДОРОШ, Французький інститут в Україні (Institut français d’Ukraine), Людмила КЛОЦ, Програма академічних обмінів з Німеччиною (DAAD), Каріна ШАХБАЗЯН, Національний контактний пункт Горизонт 2020 за напрямком «Програми дій Марії Склодовської-Кюрі», та представники Європейської волонтерської служби Еразмус+ Молодіжний інформаційний центр, презентувавши можливості в рамках програм для учасників заходів.

Важливою частиною заходу були презентації власного досвіду від студентів, що навчались в Європейських університетах за кредитною мобільністю, та від представників Erasmus Mundus Students and Alumni Association (EMA).

Щиро дякуємо всім учасникам та співорганізаторам за активну роботу протягом Міжнародного Інформаційного тижня Програми Еразмус+!

Запрошуємо всіх долучитись до нашого Youtube-каналу для перегляду он-лайн трансляцій заходів, та приєднатись до нашої сторінки у мережі Фейсбук.

З повагою,
Команда НЕО в Україні

До вашої уваги корисні матеріали та посилання на ресурси за різними напрямами програми Еразмус+:

Керівництво до програми Еразмус+ 2018 р. англійською мовою: https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/sites/erasmusplus2/files/files/resources/erasmus-plus-programme-guide_en.pdf
переклад українською мовою попередньої версії – 2017
Про конкурси і загальний бюджет – вища освіта; Молодь.

Про конкурси міжнародного виміру програми Еразмус+ для співпраці організацій: оголошення, документація і умови конкурсів: http://erasmusplus.org.ua/novyny/1621-konkursy-erazmus-2018-roku-vidkryto.html

Матеріали Міжнародного інформаційного тижня Еразмус+

6.11.2017 (понеділок) – День Жана Моне: семінар як подавати заявки на конкурс та реалізувати проекти

– 1 половина дня для переможців
Специфіка запровадження проектів Жана Моне (укр.мовою на основі матеріалів англійською мовою)
Управління проектом Жана Моне
Фінансовий менеджмент проектів Жана Моне
– 2 половина дня для потенційних учасників конкурсів:
Як писати проектні заявки (українською мовою на основі матеріалів англійською мовою)
Про Напрям Жана Моне
Подання проектних заявок

7.11.2017 (вівторок) – День Міжнародної кредитної мобільності: семінар як готувати заявки на конкурс та реалізувати проекти

Про можливості для закладів вищої освіти України
Національне агентство Еразмус+ Великої Британії
Національне агентство Еразмус+ Німеччини
Досвід Університету прикладних наук з Білефельду (Німеччина)
Досвід університету Саарланду (Німеччина)
University of Cadiz (Spain)
Досвід Львівського національного університету імені Івана Франка
Досвід НТУ “КПІ”
Досвід СумДУ
Важливо ознайомитись:
Практичний довідник
Як подавати проектну заявку на конкурс ІСМ
Що потрібно та що не потрібно робити країнам-партнерам під час підготовки проектних заявок і виконання проектів
Часті запитання від закладів вищої освіти країн-партнерів
Tips&Tricks
Співпраця з польськими університетами
Матеріали Міжнародного контактного семінару (контакти потенційних партнерів)

7.11.2017 (вівторок) – Щорічна конференція «Європейська інтеграція вищої освіти України: інноваційна політика та урядування в контексті забезпечення якості»

Он-лайн трансляція – https://www.youtube.com/watch?v=7gMc5qj8aRc

презентація – ENQA

Академія вищої освіти
Всі презентації: http://ihed.org.ua/ua/resursy/konferentsiia.html
Матеріали Національної команди експертів з реформування вищої освіти

8.11.2017 (середа) – День переможців та виконавців проектів Еразмус+ Розвитку потенціалу вищої освіти (CBHE): як управляти та реалізовувати проекти

Презентації:
Управління проектом СВНЕ
Управління коштами гранту (досвід Грузії)
Пам’ятка виконавцям
Опис CBHE проектів (InfoBox)
Особливості запровадження проектів
Joint Declaration
Time Sheet
Individual Travel report
Budget Expenditure
Working Days per Work Package
Documents overview
Attendance list
Виконавцям проектів в Україні

9.11.2017 (четвер) – Міжнародний Інформаційний день Програми Еразмус+: Розвиток потенціалу вищої освіти (CBHE) – нові конкурси: що нового?

Презентації:
Пріоритети співпраці на 2018 р., контакти щодо мандатів – презентація Міністерства освіти і науки України
Про міжнародний вимір конкурсів
Конкурс Розвиток потенціалу вищої освіти – СВНЕ
Альянси знань
Розвиток потенціалу молоді

10.11.2017 (п’ятниця) – Тренінг щодо фінансового менеджменту проектів з Розвитку потенціалу вищої освіти 

Презентації та файли:
Управління коштами гранту (досвід Грузії)
Joint Declaration
Time Sheet
Individual Travel report
Budget Expenditure
Working Days per Work Package
Documents overview
Attendance list
Виконавцям проектів в Україні

10.11.2017 (п’ятниця) – Інформаційний День з індивідуальних можливостей в рамках Програми Еразмус+ для студентів, випускників, викладачів та адміністративного персоналу

Індивідуальні можливості для студентів, випускників, викладачів та працівників університетів України

ERASMUS+ Youth. Інформаційний центр в Україні
Marie Curie Actions in HORIZON2020
Навчання у Франції. Стипендії Campus France для України
Навчання в Німеччині. Стипендії DAAD для України 2018-2019
Навчання в Німеччині. University of Bamberg
Erasmus Mundus Master’s_Student Experience_1
Erasmus Mundus Master’s_Student Experience_2

Додатково:

Про можливості отримання стипендій на навчання, практику, стажування, викладання, підвищення кваліфікації тощо
Основні кроки для участі в конкурсах на стипендії за обміном – міжнародна кредитна мобільність
Основні кроки для участі в конкурсах на стипендії на магістратуру – Erasmus Mundus Joint Master Degrees
Часті запитання про Еразмус+ для студентів та працівників
Практичні рекомендації для студентів до підготовки Угоди на навчання
Інші стипендії держав-членів ЄС
Знайдіть собі стипендії

Попередня Матеріали та відеозапис Інформаційних днів Erasmus+ “Підтримка ЄС для української ...